?
?

PÉNZES MÁTÉ

zenész

 

Mátészalkán született 1985. szeptember 28-án. Még csak óvodás volt, amikor Dr. Szörényi Gyulánénál zongorázni kezdett. Később a mátészalkai zeneiskolában Németh Istvánné, Szabó Attila és Fábián Edit irányítása mellett folytatta tanulmányait.

A Képes Géza Általános Iskola alsó tagozatos tanulójaként, kilencéves korában már a Kölyök Band nevű rock-zenekar tagja lett. Apró gyerekként az ország egész területén koncertezett, és neves muzsikosokkal – Somló Tamás, Bornai Tibor – játszott együtt.

Középiskolás korában barátaival megalapította az Unicum Plus Band együttest. Zeneszerzőként is jegyzi a formáció egyetlen megjelent lemezét, amelyen közreműködött Somló Tamás, Földes László (Hobo) és Takáts Tamás.

Az Esze Tamás Gimnázium elvégzése után elhagyta szülővárosát, Mátészalkát. Előbb a Nyíregyházi Főiskolán szerzett történelem-ének-zene szakos tanári diplomát, majd a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán tanult. Szabó Dániel, Cseke Gábor és Nagy János tanítványaként végzett, s lett jazz-zongora előadóművész.

Később közoktatási vezetői szakirányú pedagógus szakvizsgát tett a Debreceni Egyetemen.

 

Budapesten él, a Szentlőrinckáta székhelyű Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, az ecseri tagintézmény szolfézs, valamint hangszeres tanára.

 

Főiskolás évei alatt a Király István vezette, főleg instrumentális zenét játszó G-Jam Project együttes tagja lett, s eddig három megjelent CD-n működött közre.

A fővárosba kerülve több együttes is soraiba hívta. Korábban a Steal és a Kávészünet tagja volt. Máig játszik a Mr. Pinky, a Blahalouisiana és a Volumen zenekarokban.

2014-ban alapította meg saját zenekarát Rafiki Hammond Trió néven, ahol Wéber Péterrel és Mike Ariellel dolgozik együtt. Gyakran lép fel a rockzene legendás gitárosával, Tátrai Tiborral, aki közös zenekar alapítására is felkérte.

 

Az ország legrangosabb koncerthelyein, színpadain lép fel, és külföldi turnékon vesz részt. Különböző televíziós és rádiós csatornákon szerepel, ad interjúkat.

Amolyan session-zenészként is ismert. Gyakran működik közre más zenekarok koncertjein, lemezfelvételein. A székesfehérvári Vörösmarty Színház, és a Tatabányai Jászai Mari Színház Godspell című előadásának orgonistájaként is zenélt.

Mint egykori zenésztárs, meghívást kapott zenész közreműködőként a Somló Tamás emlékkoncertre 2017 augusztusában.

 

Albumok, amelyeken szerzőként, muzsikusként közreműködött:

 

Öten ötvenévesek – Kölyök Band CD – 1994

Keserű Pohár – Unicum Plus Band CD, LP – 2007

On The Road aAgain – Király István és a G-Jam Project CD – 2009

Sides Of The Soul – Király István és a G-Jam Project CD – 2011

Melodic Vision – Király István és a G-Jam Project CD – 2013

Ez Mind Én Vagyok – Szirota Jennifer és Király István EP – 2015

Analóg analógiák – Volumen EP – 2015

Blahaluisiana – Blahaluisiana CD – 2016

Lynd – The Dream EP – 2016

Mongooz and the Magnet  – Please be nake CD – 2016

Volumen 1. – Volumen CD – 2017