?
?

KIRÁLY ISTVÁN

zenész

 

Az egykori 5. számú Általános Iskola – ma Képes Géza Általános Iskola – tanulója az alábbi sorokkal mutatta be pályáját:

 

„1974. szeptember 20-án születtem Mátészalkán, s hála szüleimnek szó szerint születésemtől fogva meghatározó elemmé vált a zene az életemben. Édesapám 6 éves koromban „nyomta” kezembe a gitárt, amiért a mai napig hálás vagyok Neki. 
Kezdetben aztán mégsem a húros, inkább az ütős hangszerek felé vettem az irányt, de kb. 11 évesen ismét rátaláltam eme csodálatos hangszerre. 
1988-ban megalapítottam első zenekaromat, ami nagyrészt arról szólt, hogy feldolgozásokkal bűvöljük el a közönséget. Körülbelül 2 év telt el miközben megszülettek az első próbálkozások a saját szerzemények előadására is, aztán az 1992-es tokaji rock táborban ez olyannyira sikerült, hogy a zenekar lemezszerződéshez jutott.
Az 1992 és 1993 évben megrendezett táborban sikerült a legjobb gitáros címet megnyernem, s közben olyan zenészektől tanulhattam, mint Alapi István, Daczi Zsolt, vagy a szintén mátészalkai születésű Kovács Zoltán. 
1993-ban megjelent a Szinkron zenekar nagylemeze mely kb. ötezer példányszámban kelt el. A zenekar turnéi és a hazai fesztiválok során rengeteg neves zenésszel játszottam (Deák Bill Gyula, Takáts Tamás, Sing Sing, Edda, Lord, P-Mobil, Szekeres Tamás, Sex Action…… stb.), ami szintén hozzájárult fejlődésemhez. 
A Gidófalvy Attila által menedzselt Szinkron 1995-ben feloszlott, majd egy saját formációt alapítottam G-Jam Project néven, ami a mai napig létezik. A saját dalaim mellett Vai, Satriani, MacAlpine, Greg Howe, Gary Moore számai szólalnak meg a koncerteken. 
2000-ben elkészült az első demo anyag a saját dalaimról, 2004-ben pedig újabb felvételek készültek. 2009-ben megjelent első önálló albumunk, „On the road again” címmel, melyen 10 saját szerzemény található. 
Az első nagylemez megjelenése után rögtön hozzáláttunk a második album elkészítésének is, mely 2011 februárjában jelent meg. 
2013-ban pedig “Melodic Vision” címmel megjelent harmadik önálló albumunk is.

Úgynevezett gitárpárbajok részvevője vagyok folyamatosan. Ezeken a koncertalkalmakon nagyszerű zenésztársaimmal egymást inspirálva gitározunk. (Pély Barna, Borsodi László, Nagy Ádám, Mohai Tamás, Alapi István, Varga peti, Somogyi Rémig…)

2015-ben Ez mind én vagyok címmel lemezt készítettem Szirota Jennifernek.

2015 szeptemberétől állandó tagként a Karmapirin zenekarban is játszom, amelynek 2017-ben megjelent a Cirkusz című lemeze.”